Sankt Annæ Pigekor
Turne
Glemte skatte fra barokkens Venedig – turné til Italien med Concerto Copenhagen og DKDM

Med udgangspunkt i barokkens venetianske Ospedali-repertoire drager Sankt Annæ Pigekor, barokspecialisterne fra Concerto Copenhagen og studerende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på turné 24.2-2.3. 2020. Musikken beskrives som “glemte skatte fra barokkens Venedig” (bl.a. af Vivaldi og Galuppi) og Sankt Annæ Pigekor opfører musikken ved fire koncerter i Cremona, Mantova og Venedig. Det kvindelige aspekt af venetiansk barokmusik glemmes ofte i moderne opførelser, selv blandt de “autentiske” tidlig musik-ensembler. Derfor er denne turné vigtig i forhold til at nuancere pigekorsensemblets rolle i musikhistorien.

Sankt Annæ Pigekor rejser med nattog til Verona og rejser hjem fra Venedig, ligeledes med nattog – og vi tager altså aktiv stilling til, hvordan vi rejser og med hvilke transportmidler.

I 2019 indledte Sankt Annæ Pigekor samarbejdet med Concerto Copenhagen. Musikken er fantastisk, og dens tilblivelseshistorie fortjener at blive genfortalt, fordi det sociale og dannelsesmæssige aspekt er relevant i dag. Dette er baggrunden for at gennemføre en turnéen med fem koncerter i Italien og Danmark. I 1700-tallets Venedig fandtes fire store Ospedali Grandi – en slags hospicer, som tog sig af værdigt trængende, bl.a. forældreløse piger. Her blev udvalgte kvindelige elever uddannet til professionelle sangere og musikere, og disse ensembler blev berømte vidt omkring for deres høje niveau. Komponisten Vivaldi underviste i mange år på Ospedale della Pietà, hvor man havde et ensemble på 60 sangere og instrumentalister. Vivaldi og andre komponister skrev musik til ensemblerne, som gennem det 17. og 18. århundrede udførte religiøse tjenester og særlige koncerter. Den musikalske træning, de unge kvinder fik i Ospedali Grandi, anses ofte for at være en forløber for de europæiske konservatorier i det 19. århundrede.

Den faglige dygtiggørelse er også en rød tråd i denne turné og læringsaspektet i projektet er altså i høj grad i tråd med den historiske Ospedale-tanke, hvor hjemløse unge fik en chance for at dygtiggøre sig i et fag. Turnéen også vil være med til at belyse vilkårene for unge hjemløse i dagens Danmark og Europa. Således vil der som afslutning på turnéen være en hjemkomstkoncert den 8. marts samt en speciel andagt den 3. april i Helligaandskirken, i samarbejde med Københavns Domkirkes spise- og værested for hjemløse, Hugs & Food. Koncertandagtens fokus er på hjemløse kvinder; musikalsk, historisk og socialt.

Sankt Annæ Pigekor gennemfører projektet i samarbejde med det internationalt anerkendte, professionelle barokensemble Concerto Copenhagen samt studerende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I samarbejdet med et højt specialiseret ensemble vil vores sangere få en yderst kompetent indføring i barokmusikkens udtryk, klang og fraseringer – mesterlære i samme ånd som Vivaldis skoling af unge kvinder i Venedig for 300 år siden.

KALENDER OG NYHEDER